maandag, januari 31, 2011

Cd'tje met 2.000 boeken: delen met je vrienden is het nieuwe downloaden



"Met welk verkoopcijfer ben je tevreden?" Prikkelende vraag van Matthijs van Niewkerk voor meneer de commerciële boekenschrijver, maar Kluun aarzelt geen moment: "300.000", zegt hij. "Maar dan moet Herman Koch daar niet te ver boven zitten natuurlijk." 300.000, bescheiden aantal voor iemand wiens debuutroman meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Dat was dan ook een uniek geval, of zoals Al Jazeera zou zeggen: unprecedented. Zijn tweede verkocht een half miljoen, ook een dikke bestseller. Nee, 300.000, realistische schatting voor een bestseller auteur anno 2011.

Zal dat zo blijven? De boekenbranche houdt de adem in. Er zijn mensen die het hardop durven zeggen: jongens, het gaat gebeuren, piraterij gaat ook hier de markt overspoelen, net zoals dat de muziekindustrie overkomen is. Maar de meeste mensen werken liever door, zo lijkt het. Mensen zullen altijd papier blijven verkiezen boven digitaal. Het leest niet zo lekker als een ouderwets boek, zo'n iPad. En uiteindelijk is er toch niets mooiers dan een boekenkast vol gebonden boeken? Met leeslint natuurlijk.

Hoop wordt ook gevonden in de uitputtingsslag van piraterijbestrijders met kolossale torrentwebsites als The Pirate Bay en Mininova. Mininova is al gemarginaliseerd, The Pirate Bay heeft al zo veel klappen te verwerken gekregen dat we toch vroeg of laat voor een knock-out kunnen aftellen. Met een beetje mazzel krijgen we over een paar jaar ook wat strengere wetgeving. En daarna zullen we nooit meer iets zo groot laten worden, is het vaste voornemen.

Deze week zat ik in de trein naar Hilversum. Achter mij zaten zeven Libelle dames. Vrouwen van boven de vijftig die volgens het cliché thuishoren in de categorie 'digitaal zwakzinnig'. Zo niet deze dames: "Ik heb gisteren een cd gekregen van Rita met 2.000 ebooks erop", zei de een. "Er staat van alles op, alle boeken van Baantjer." Als volleerde tienerdownloaders wisten ze dondersgoed wat de valkuilen zijn van digitaal freeloaden. "Esther Verhoef moet je er niet op zetten, daar ontbreken stukken uit."

"Dat is niet wat ik versta onder sharing", zei iemand van de week tegen me. En dat zal voor veel mensen gelden. Filesharing, dat zijn van die websites met advertenties van lekkere hete meisjes bij jou om de hoek, die prijzen uitdelen omdat jij - nee, het is geen grapje - de 1.000.000.000.000.000ste bezoeker bent. Ondertussen gaan op kantoren die cd's rond. En nee, dat voelt niet als filesharing, dat voelt niet eens als delen, het voelt als lenen.

Delen met je vrienden en collega's is het nieuwe downloaden. Het is veilig en je krijgt geen rotzooi binnen. Sterker nog: je vrienden kennen jouw smaak en jij die van hen. En mocht het ooit tot een streng downloadverbod komen, dan zullen de politiecontroles voornamelijk plaatsvinden bij grote massaplatforms. Niet bij een harde schijf die je deelt met veertig vrienden, niet bij een WeTransfer berichtje dat direct en alleen in de mailbox terecht komt van de mensen aan wie jij het stuurt.

Dat is in elk geval een stuk kleinschaliger dan The Pirate Bay, vroeger gaven wij elkaar op het schoolplein toch ook cassettebandjes? Klopt, met het verschil dat ebooks makkelijker te delen zijn en ook nog eens de grootte hebben van een digitaal atoom. Een beetje film neemt al snel 700 MB in op je computer, een muziekalbum in fatsoenlijke kwaliteit rond de 100 MB. Dan Brown's Da Vinci code, 383 pagina's? 1,4 MB. Dat is ongeveer zo groot als je Hotmail inbox was in 1999, in 2011 is het niks.

Net als Dan Brown zal Kluun tot de eerste auteurs behoren die dat zal gaan merken. Is hij de laatste bestseller auteur oude stijl? Het zou kunnen. Het lontje in het kruitvat brandt, maar niemand weet hoe lang het is en hoe snel het smeult. Maar Kluun snapt best dat het ooit tot een ontploffing zal komen. Hij realiseert zich dat 15 euro vragen voor een ebook niet realistisch is, zo vertelde hij in Nieuwe Revu vorige week. "Gevoelsmatig ligt de prijs ongeveer rond 5 a 6 euro", zegt hij. Nee, ik weet niet waar het heen gaat en al helemaal niet wat de oplossing is voor iedereen die er nu zijn geld mee verdient. Ik weet alleen wel dat als ik uitgever was, ik de digitale toekomst maar niet zou onderschatten.

5 opmerkingen:

Mirella zei

Ebooks in Nederland zijn veel te duur, regelmatig ligt de prijs van een ebook zelfs hoger dan de prijs van een fysiek boek in de boekhandel.

Ook dat zal het illegaal downloaden van boeken in de hand werken.

Ikzelf bestel mijn boeken via www.kobobooks.com, waar ik splinternieuwe uitgaves koop voor gemiddeld 5 a 6 EUR. En dat zijn mooie prijzen die ik er graag voor over heb.

CtrlSPATIE zei

Digitaal delen heeft gezorgd voor de grootste auteursrecht-schendingen sinds het ontstaan van het auteursrecht, en tegelijkertijd voor een immense explosie van creatieve uitingen.

Het wordt dus tijd dat uitgevers dat gaan inzien dat ze voor het uitgeven zelf niet meer nodig zijn, maar voor het helpen van auteurs op commercieel vlak het essentiële zakelijk inzicht in huis hebben.

Als je gewend bent aan auteurs die genoegen namen met 10-15% marge op een boek, dan is dat lastig te verkroppen.

Paul zei

1 op 1 muziek delen was en is mijn 'way to go'. Tapes, CDr, We Transfer: de circel is rond. Iets met 'nieuwe kleren' en 'keizer'.

dutchmarbel zei

Gelukkig lees ik veel Engels, dus ik koop ook gewoon in het buitenland voor een euro of 5 a 6. Nederlandse e-books koop ik hoogst zelden, omdat die zo belachelijk duur zijn.

Maar ik koop liever ebook dan papierboek, domweg omdat ik geen ruimte meer heb voor al die boeken (de 17 boekenkasten in mijn huis zitten allemaal vol). Net zoals ik ook liever e-films koop dan dvd's, omdat die dingen OOK zo achtelijk veel plaats in nemen.

Als ik een ebook lees betrap ik me er regelmatig op dat ik onbewust fysiek de bladzij wil omslaan ipv te klikken voor de volgende bladzijdes, dus zo dicht bij elkaar liggen die ervaringen. Alleen kan ik nu honderden boeken meenemen in mijn handtas en op vakantie... heerlijk voor een boekenwurm als ik.

Mensen willen best betalen, maar de prijs moet redelijk zijn en voor je gevoel met het geld bij de creatievelingen die het echt maken terecht komen en het moet heel makkelijk zijn om het op je apparaat te zetten. De kindle applicatie op mijn pc-tablet is werkelijk gevaarlijk verslavend.

Koen van Leeuwen zei

Het wachten is op de e-book versie van Spotify: legaal toegang tot een complete digitale bibliotheek voor een vast bedrag per maand...